• 2022-06-10 16:02:02
Приватизація горища

Мати власне горище в багатоквартирному будинку мріє багато хто. Але щоб отримати горище у власність, потрібна приватизація горищного приміщення. В Україні ж приватизувати горище навіть над квартирою непросто, а часто просто не можна. 

 

Причини, з яких приєднання горища до квартири неможливе Україна законами та підзаконними актами встановила, що горище житлового будинку не підлягає приватизації у випадках, якщо воно: 

  • вже є приватною власністю; 
  • перебуває над квартирою;
  •  використовується як технічне приміщення. 

Як приватизувати горище над своєю квартирою? 

Узаконити горище, як свою власність, досить складно, тому що: 

1. Це досить тривалий процес. 

2. Вам буде потрібна письмова згода 

3. Нарешті, доведеться вирішувати ще безліч проблем (більшість з них не безкоштовно), «бігаючи» численними інстанціями. 

А відповідь на запитання «Скільки коштує приватизація горища?» ви отримаєте самі і лише наприкінці цього процесу, підсумувавши всі свої витрати на нього. Причому, крім оплати роботи фахівців компанії, ваші витрати будуть такими ж, як і при самостійній приватизації.

 Горища, підвали, цокольні приміщення, розташовані в житлових будинках, – ласі шматочки для охочих розширити свою приватну власність. Це найспірніші частини житлового будинку.

Деякі співмешканці захоплюють такі приміщення, переплановують та вважають своїми. Інші мешканці будинку – обурюються. Такі конфліктні ситуації часто сягають судів.

Ще 2 березня 2004 року Конституційний суд України вирішив, що допоміжні приміщення багатоквартирного будинку – це спільна власність усіх мешканців квартир.

Що ж робити, якщо Ви, скажімо, придбали апартаменти на останньому поверсі і у Вас виникла ідея облаштувати дворівневу квартиру або створити зону відпочинку, задіявши горище? Як через це не нарватися на шквал критики співмешканців чи навіть уберегтися від позовів до суду?

Як уникнути права власності на горище в багатоквартирному будинку

Щоб уникнути неприємних наслідків самовільного користування горищем, його потрібно приватизувати. Тобто зібрати необхідні документи, пройти відповідні процедури та отримати право власності на цю частину допоміжного приміщення.

Встановіть, чи взагалі можна приватизувати горище

Таке питання вирішує БТІ. Необхідно замовити у цій інстанції спеціальну експертизу. Якщо, скажімо, над Вашою квартирою встановлено комунікації чи стаціонарне обладнання для обслуговування будинку, приватизувати горище не вдасться. Експертний висновок БТІ на Вашу користь – перший крок узаконення володіння горищем.

Отримайте згоду на приватизацію від сусідів

Сусіди – співвласники горища. У приватизації цієї частини багатоквартирного будинку потрібна їхня згода та підписи. Також необхідно звернутися із заявою до ЖЕКу або ОСББ – на чиєму балансі будинок. Тут отримаєте дозвіл на приватизацію приміщення.

Отримайте дозвіл від міської ради

Зверніться до міської ради. Через ЦПАУ орган місцевої влади має видати рішення щодо приватизації місця загального користування. Це рішення є підставою для отримання Вами права власності на горище.

Вирішіть технічну сторону питання

Тепер потрібно звернутися до ліцензованої компанії та замовити технічну документацію з розробки проекту. Через ЦПАУ надайте декларацію в ГАСІ про початок та завершення реконструкції горища.

На завершення процедури приватизації горища необхідно оформити право власності та замовити новий техпаспорт квартири. У ньому вже має бути відображено приєднання горища. За допомогою ЦПАУ треба звернутися до органу реєстрації або до нотаріуса та отримати свідоцтво про реєстрацію права власності.

Нагадаємо, що у Львові приватизувати горище значно складніше. У 2017 році Львівська міська рада ухвалила рішення, яким позбавила можливості подати документи на приватизацію допоміжних приміщень.

Як законно придбати горище

Якщо Ви вирішили обійти самостійну приватизацію допоміжного приміщення та придбати горище в багатоквартирному будинку, Вам варто прислухатися до низки порад.

Процедуру придбання власності на горище або підвал описав Юрій Тацій, заступник начальника Департаменту містобудування та архітектури Київської міської держадміністрації – начальник управління адміністративних послуг.

На його думку, щоб отримати право на користування допоміжними квадратними метрами будинку, потрібно застосувати один із таких способів:

оформити горище або підвал як одиницю власності у спільному володінні;

викупити усі частки приміщення у кожного власника. Тобто Вам потрібно отримати згоду всіх власників та викупити їх частки.

Якщо Ви маєте намір купити підвал або горище в будинку, врахуйте наступне:

- чи містяться в акті приймання-передачі нерухомого майна згоди всіх співвласників;

- у Єдиному державному реєстрі судових рішень перевірте, чи випадково не розглядалися справи щодо цієї нерухомості. Оскільки в суді вже могло бути ухвалено рішення про незаконність операції, але арешт приміщення ще не відбулося. У такій ситуації постраждає новий власник.

Отже, для безперешкодного користування горищем – без сварок та нарікань сусідів, без судових процесів та штрафів – такі допоміжні метри багатоквартирного будинку потрібно приватизувати. Щоб приватизувати горище, треба звернутися до кількох інстанцій та запастися терпінням – це тривалий процес.

Якщо у Вас виник намір придбати горище, перевірте, чи зафіксовано документально згоду на це всіх власників квартир вдома і чи немає такого допоміжного приміщення судових справ.

ПОДАТИ ЗАЯВУ