• 2021-09-06 13:57:32
Українці виплачуватимуть податок на нерухомість по-новому

В Україні нараховуватимуть податок на нерухомість в Україні по-новому. Вони бажають вивести цей процес на місцевий рівень. У партії монобільшості "Слуга народу" було реалізовано відповідну ініціативу.

Однак у травні Державна податкова служба (ДПСУ) розпочала реалізацію пілотного проекту з реформи податкового адміністрування.

До "пілота" також потрапили Черкаська, Івано-Франківська, Дніпропетровська та Чернігівська області. На думку ДПСУ, результати нового адміністрування (тобто здійснення податкових відносин між місцевими органами влади та платниками податків) дозволили значно збільшити податкові надходження у цих регіонах.

Хоча головною метою, на думку представників ДПСУ, є створення паспорта регіональних громад з інформацією про адміністративно-територіальний устрій, демографічними показниками, фінансовими показниками, податковою інформацією, податком на об'єкти.

Усе це вплине обсяг податкового адміністрування.

"Швидше за все, нова модель податкових відносин, тобто їх реалізація, скажімо так, матиме "на місцях" український характер. Я не знаю, чи вважатиметься це частиною "децентралізації", але для ДПСУ зрозуміло, що це гарна можливість зрозуміти податковий потенціал кожної регіональної спільноти", - сказав президент Української Асоціації спеціалістів з нерухомості (АСНУ) Юрій Піта.

Щодо податку на нерухомість, то ця плата загалом за своєю фінансовою суттю нічим не відрізняється від інших податків та зборів, додає жовтня експерт. Тому платити податки до місцевих бюджетів теж є цілком логічним.

Щодо самих платників податків, то законодавча ініціатива навряд чи ускладнить механізм сплати податків. Передача податку "місцеве самоврядування" також має бути пов'язана з поліпшенням якості послуг.

Суть податку на майно

Податок мають сплачувати власники житла, які мають "надлишкову" площу для квартир площею понад 60 квадратних метрів, будинки понад 120 квадратних метрів. якщо для отримання прибутку використовується (здається в оренду) кілька об'єктів чи об'єктів загальною площею понад 180 "квадратів".

"Часто у повсякденному житті цей податок називають "податком на розкіш". Податок стягується в основному за надмірну площу (за кожен квадратний метр, що перевищує передбачену норму). Але якщо площа квартири перевищує 300 "квадратів", а будинки перевищують 500 квадратних метрів, то за такий об'єкт доведеться одразу заплатити 25 тисяч грн”, - згадує Юрій Піта.

Ставка податку в кожному регіоні встановлюється незалежно, але не має перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати. Наприклад, у Києві це 1% від мінімальної заробітної плати, тобто 47,23 грн/м2. m..

"На сьогоднішній день на ринку немає жодних негативних наслідків від цього податку. Як ви можете бачити, його розмір зазвичай може використовуватися для власників об'єктів з великою площею або для об'єктів, що використовуються в комерційних цілях


 

Related posts

  • 2021-09-28 21:32:03

Як не платити 1% при покупці. Повернення податку на пенсійне страхування

Згідно Закону, всі хто купує квартиру в перший раз, можуть повернути податок на обов'язкове...