• 2021-09-10 14:26:52
Українців захистять від

Сьогодні нардепи взяли за основу проект закону №5091 "Про гарантування майнових прав на об'єкти нерухомого майна, які будуть збудовані в майбутньому" . "За" проголосували 322 парламентарії.

Головна мета документа – створення правових механізмів задля забезпечення державою прав на об'єкти незавершеного будівництва та майбутні об'єкти нерухомості, і навіть прав виконання будівельних робіт.

Так, Рада має намір захистити права інвесторів у будівництво та забезпечити прозоре залучення коштів. Тепер ринок будівництва перестане бути непривабливим як для внутрішніх, так зовнішніх інвесторів. Відповідно до проекту закону, права інвесторів будуть захищені від несумлінних забудовників.

Повідомляється, що реалізація закону не потребуватиме додаткового фінансування з державного та місцевого бюджетів. Фінансування робіт з доопрацювання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва здійснюватиметься за рахунок коштів, одержаних від міжнародних донорських організацій.

У пояснювальній записці зазначено, що прийняття документа дозволить:

  • створити механізми для прозорого та безпечнішого залучення коштів фіз- та юросіб у будівництво;

  • спростити порядок надання адмінпослуг з держреєстрації права власності на об'єкти нерухомого майна, щодо яких до Державного реєстру речових прав внесено запис про спеціальне майнове право на неподільний об'єкт незавершеного будівництва та майбутній об'єкт нерухомості;