• 2023-03-22 12:08:16
Сталінський ампір(Сталінки)

Будувалися за часів правління сталіна в 30-60-х роках для родин високопосадовців із властивими йому монументальністю, помпезністю та навіть деякою театральністю декорацій. Саме так  були забудовані центральні вулиці та проспекти великих міст в радянському союзі

Особливості:
▪️терміни експлуатації до 150 років;
матеріали: біла або червона цегла;
▫️широкі сходи, на клітинці достатньо відстані між дверима;
▪️кількість квартир на сходовій клітці: 2-4;
▫️площі квартир: 1к -50 м2, 2к  44–70, 3к — 57–85, 4к — 80–110 м2;
▪️висота стелі - 3,2 м.

Плюси сталінок

➡️Місце розташування: у багатьох містах сталінки досі залишаються найзручнішим житлом з погляду локації, оскільки стоять у центрі.

➡️Архітектура: сталінські будинки, що утворюють магістральні вулиці, формують «листівкові» види міст, багато хто з них визнаний пам'ятками архітектури.

Але навіть якщо йдеться про типові сталінки пізнього періоду, все одно такі райони не виглядають сірими і однотипними, як, наприклад, квартали хрущовок. У вашому будинку можуть бути еркери, величезні балкони, арки, паркет або ліпнина. Все це – гарна основа

➡️Товсті стіни: це гарантія гарної звуко- та теплоізоляції. Також за рахунок товстих стін ви отримуєте широкі (до 50-60 см) підвіконня: їх зручно використовувати як додаткові функціональні зони в кабінеті або кухні.

➡️Камерність: у сталінці зазвичай від 3 до 5 поверхів, а на сходовому майданчику розташовано не більше трьох-чотирьох квартир (іноді всього дві). Тут ви знатимете всіх сусідів.

➡️Зелені великі двори, гарний краєвид із вікна: при будівництві сталінок закладалися додаткові парки між групами з 5–10 будинків та великі дитячі майданчики. У таких районах немає відчуття «кам'яних джунглів» і вдома не стоять «вікно у вікно».

Мінуси сталінок

➡️Індивідуальне замовлення
з виробництва міжкімнатних дверей та вікон такі замовлення вважаються нетиповими та обходяться дорожче. А в будинках, що належать до пам'яток архітектури, за правилами потрібно ставити вікна, малюнок перекладин яких не відрізнятиметься від задуманого архітектором.

➡️ Дороге перепланування: у деяких випадках його доведеться замовляти у професійних конструкторських бюро, оскільки у старих будівель бувають свої приховані дефекти. Дослідження може показати, що будинку потрібно додаткове посилення всієї конструкції, якщо ви, наприклад, захочете поєднати вітальню з кухнею. Вартість робіт іноді наближається до вартості квартири.

➡️Маленькі балкони або їхня повна відсутність: балкони в сталінках найчастіше незручні та їх кількість визначалася привабливістю фасаду, а не сучасними нормами. Наприклад, у вашого сусіда може бути щось, що нагадує терасу, а у вас нічого.

➡️Дуже старі та маленькі ліфти або їхня відсутність. У будинках до 5 поверхів ліфти просто не передбачалися.
У сталінках від 6 поверхів (а іноді й у п'ятиповерхових) ліфти є, але вони дуже старі, маленькі, незручні та знаходяться у вкрай сумному технічному стані (іноді їх ще й прибудовували окремо, і виходив так званий градусник). Вони будуть дуже дорогими у комунальному обслуговуванні, а їздити на них може бути просто страшно.

➡️У багатьох будинках немає візочків на першому поверсі. З маленькою дитиною в будинку без ліфта та місця для коляски буде складно. Тим більше, що й поверхи в сталінках вищі через високі стелі — підйом буде ще важчим.

Висновок

Квартири в сталінках нестандартні: у цьому їхня перевага, і в цьому їхня біда. Вони просторі, добре освітлюються, а високі стелі формують зовсім інший, нетиповий простір. У сталінок часто зустрічається оригінальна архітектура та цікаві планування. Тут більше можливостей для дизайну, і така квартира виглядатиме виграшно навіть за найпростіших декоративних рішень.

Проте витрати на оновлення інтер'єру у сталінці завжди вищі. Крім того, зношування будинку може бути великим, і не факт, що ваш будинок потрапить найближчим часом у програму капремонту. Деякі конструктивні проблеми на кшталт комунікацій, що пролягають під підлогою або несучої стінки, не вирішить навіть капітальний ремонт.